Redlove nieuwsbrief folder

29 april 2017 Nieuws 0 Comments

Redlove nieuwsbrief folder

Nieuwsbrief folder

► Klik hier voor de Nieuwsbrief folder

De tijd dat de appel- en perenbomen gesnoeid kunnen worden ligt achter ons. Zolang er geen bladeren aan de boom zitten is die mogelijkheid er nog wel. De bladknoppen zijn steeds duidelijker zichtbaar. De bloesem is over zijn hoogtepunt heen. Fruitbomen zijn heel gevoelig voor ziektes. Door ze op de juiste tijd en op de juiste wijze te snoeien kan veel ziekte worden voorkomen. Daarnaast kunnen ziekten worden bestreden door ze te sproeien.

Een ander gevaar dat in deze tijd van het jaar op de loer ligt is de nachttemperatuur. De temperatuur daalde in de streek van de Kromme Rijn onder het vriespunt en dat is funest voor de bloesems van de fruit gewassen. Door te sproeien vormt zich een beschermend laagje ijs om de bloesem zodat de vruchtzetting niet stuk gaat. Wij kunnen vaststellen dat de fruitbomen de nachtvorst goed hebben doorstaan. De eerste knoppen in de boom die groen worden zijn de bloemknoppen. Bladknoppen volgen een week of twee later.

Op 15 mei is meestal de kilte van het voorjaar nog goed voelbaar. Toch is de datum voor de fruittelers van het grootste belang, want het markeert de dag dat de kans op nachtvorst voorbij is. Natuurlijk komt er nog wel eens een dag voor dat er in de nacht nachtvorst is, maar dat is vanaf 15 mei verwaarloosbaar.